Kerámia nehezék savanyúságkészítéshez, amely kétré szből áll. Mindez lehetővé teszi a behelyezését kisebb nyakátmérőjű tartályokba, mint a szükséges összeszerelt nehezék-átmérő. A nehezék nyílásain keresztül kifolyik a zöldség leve, használhatja azedényből való könnyű kivételhez is. A zöldséget helyezze a tartályba, és a kerámia nehezékkel súlyozzale, oly módon, hogy a zöldséget ne érjen levegő. Ezutánhelyezze át a tartályt egy stabil, szobahőmérsékletű helyre. Amint a zöldség levet kezd ereszteni és „érezhetővé” válik, az azt jelenti, hogy elindult a tejsavas erjedés. Fontos, hogy a zöldség alámerüljön a lébe. Ezáltal néhány hónapig is tárolható ilyen módon. A fához képest megakadályozza a penészképződést és abaktériumok szaporodását. Méret: max.17 cm átmérőjű hordóhoz.